0

Вибираємо якісну оливкову олію. Поради експертів

Якщо років десять тому оливкова олія була на столі лише в гурманів та адептів здорового способу життя, то сьогодні цей цінний рослинний жир присутній в раціоні майже кожного з нас. Та чи завжди оливкова олія, яку ми купуємо, якісна та натуральна? Як вибрати кращу, коли існує стільки видів?

 

На жаль, сьогодні цілком реально прихопити підробку або упаковку олії, яка погано зберігалася. Експерти центру експертиз «Тест» перевірили якість кількох популярних марок оливкової олії та розповіли, як не потрапити в халепу при виборі оливкової олії.

 

 

Extra virgin – найцінніша оливкова олія

Це найкраща оливкова олія – найсмачніша та найкорисніша, яку можна сміливо назвати фрешем з оливок. Її отримують за допомогою віджиму оливок механічним способом, без застосування будь-яких хімічних домішок. Оливки для такої олії мають бути зібрані з дерева й перероблені протягом 24 годин. Саме ця оливкова олія має найбільшу харчову цінність. Вона відрізняється найвищим вмістом олеїнової кислоти – одним із найцінніших компонентів, завдяки якому оливкова олія легко засвоюється організмом. Кислотність Extra virgin не перевищує 0,8%.

 

В залежності від сорту та місцевості, на якій були вирощені оливки, олія «Екстра вірджін» може мати різні відтінки смаків: зелених фруктів, молодого яблука й горіха, гірських трав і томатів. Проте незалежно від смаку, оливкова олія має гірчити (особливо якщо вона молода). Вона чудово підкреслює смак салатів зі свіжих овочів. 

 

 

Саме цей найпопулярніший та найцінніший сорт оливкової олії перевірили експерти центру експертиз «Тест». До яких висновків вони прийшли? Яку олію дійсно варто тримати у себе на кухні?

 

Для дослідження було взято п'ять зразків оливкової олії. Три продукти були куплені на ринку за дуже низькою ціною (в 3-4 рази дешевше, ніж олія, що продається в магазинах).  При перевірці оливкової олії  орієнтувалися на вимоги стандарту ДСТУ 5065: 2008, який діє в Україні, а також на стандарт CODEX-STAN 33-1981 (з оновленнями і доповненнями), який використовується в міжнародній практиці.

 

 

Маркування

Перше, на що звернули увагу експерти – відсутність будь-якої інформації доступною (українською) мовою на металевих літрових ємностях. Це є прямим порушенням законодавства. Адже споживач не може нічого дізнатися про продукт до його покупки. Також було зауваження щодо маркування до маслу «Еллада»: дата виготовлення нанесена чорною фарбою на пляшці з темного скла, її дуже важко відшукати і роздивитися.

 

Кислотність

Головний критерій якості оливкової олії – її кислотність. Що нижчий цей показник, то краще. Виробники, як правило, не відображають цей параметр на етикетці. А якщо роблять це, то виключно в рекламних цілях.

 

При перевірці в лабораторії трійця базарних масел показала підозріло низькі дані по кислотності, а перевірка за жирно-кислотним складом (ідентифікація масла) показала, що це – не оливкова олія. До двох зразків, куплених в магазині, зауважень з боку лабораторії не було.

 

 

2
Поділитись:
+ коментувати

2 Коментарі

а як в домашніх умовах її перевірити?

Думаю, вдома повний аналіз зробити все ж неможливо. Це дослідження зайвий раз упевнило мене, що краще не купувати такі продукти на базарі. В магазині хоча б сертифікат мають показати, якщо є сумніви.

Хіт продажу

№ викрійки 6321 B
74.9грн