0

Як зберегти продукти без холодильника та вберегтись від харчового отруєння?

У сучасному світі важко уявити повсякденне життя без використання такого необхідного обладнання, як холодильник. Але що ж робити, якщо він зламався або коли до нього просто немає доступу? У випадках, коли техніка вийшла з ладу, можна викликати майстра на сайті kabanchik.ua/ua/lviv/category/remont-kholodylnykiv. Досвідчений фахівець допоможе швидко повернути агрегат до робочого стану. Проте із подібними ситуаціями також можна стикнутися у подорожі, під час вимкнення електроенергії або на дачі. У такому разі важливо знати, як можна зберегти продукти без холодильника та при цьому уникнути харчових отруєнь.

 

 

 

 

Скільки часу можна зберігати приготовані страви без холодильника?

Термін зберігання готових страв поза холодильником значно коротший, ніж при наявності температурного контролю. При кімнатній температурі, котра знаходиться в діапазоні 20–22°C, приготовані страви зберігаються і залишаються безпечними лише пару годин. За вищої температури, наприклад, влітку, цей час скорочується ще більше та становить приблизно годину-півтори.

 

Такі страви, як бульйони, м’ясні та молочні продукти швидко псуються і вже за кілька годин можуть стати джерелом шкідливих бактерій, котрі своєю чергою негативно впливають на стан здоров’я. Тому особливо важливо пам’ятати, якщо страва стояла понад чотири години поза холодильником, краще все-таки її не вживати.

 

Як зберегти продукти без холодильника?

Є кілька ефективних способів, які допоможуть значно продовжити свіжість продуктів за відсутності холодильника:

  1. Сіль та оцет. Соління та маринування є перевіреними методами консервації. Сіль і оцет здатні створювати середовище, котре є непридатним для розвитку бактерій.
  2. Сушка. Висушені фрукти, овочі, м'ясо (джеркі) зберігаються без холодильника доволі тривалий час, проте якщо мова йде про м’ясо, краще все-таки за найближчої можливості покласти його до охолоджувальної камери.
  3. Термос або ізотермічна сумка. Якщо продукти були нещодавно приготованими, їх можна зберігати теплими протягом кількох годин у термосі. Якщо додати до резервуара охолоджувальні елементи, можна використовувати термос як невеличкий холодильник.
  4. Харчова плівка та фольга. Упаковані герметично страви значно менше піддаються впливу повітря, пилу та мікроорганізмів, що позитивно відображається на довготривалості зберігання..
  5. Погріб. Якщо у вас є доступ до тіні, підвалу або іншого прохолодного середовища, обов’язково скористайтесь ним. Таким чином ви зможете частково компенсувати відсутність холодильника.

 

У завершенні слід зазначити, що насамперед краще готувати їжу у тому об’ємі, котрий ви зможете з’їсти одразу. Це набагато краще, ніж потім викидати зіпсовані продукти або ризикувати власним здоров’ям або самопочуттям своїх близьких.

 

Які продукти можуть стати причиною харчового отруєння?

Харчове отруєння часто виникає через неправильне зберігання страв або вживання зіпсованих продуктів. У зоні ризику знаходяться:

  • М’ясо, риба та морепродукти при кімнатній температурі швидко псуються, а бактерії розмножуються особливо активно.
  • Яйця та страви, приготовані з їх додаванням, такі як омлети, майонез, заправки.
  • Молочні продукти, серед яких сир, молоко, йогурт, особливо якщо вони без герметичної упаковки або без пастеризації.
  • Кремові десерти, торти, котрі у своєму складі містять білки та жири, що швидко псуються.

 

Отруєння може спричинити не лише вживання зіпсованого продукту, а й перехресне зараження. Наприклад, якщо свіже м’ясо контактує з овочами або вже приготованими стравами. Тому важливо не лише зберігати, але й готувати продукти правильно, не забувати мити руки, не ігнорувати необхідність чистити ножі та дошки і дотримуватись базових правил гігієни.

 

Підіб’ємо підсумки

Життя без холодильника є свого роду викликом, але при правильному підході можна зберегти продукти безпечними навіть у доволі складних умовах. Найголовнішим у такому випадку є дотримання гігієни та уважне ставлення до встановлених виробниками термінів зберігання продуктів. Якщо у вас все-таки виникли сумніви щодо якості продуктів та їх свіжості, кращим рішенням буде їх викинути, ніж потім боротися з наслідками отруєння.

 

0
Поділитись:

Зачекайте будь-ласка